Oves Inobsequentes

oudste en enige fascistische kunstcollectief van Nederland

1664 – heden

Oves Inobsequentes (Latijn voor ‘Dwarse Schapen’) bestaat al sinds 1664. Daarmee is het de oudste kunstbeweging van Nederland. De kunstbeweging ontleent de naam aan grondlegger Carel Fabritius, die openlijk stelling innam tegen zijn leermeester Rembrandt tijdens een debat over kunst. Van dat historische moment werd rond 1664 door een onbekende kunstenaar een schilderij gemaakt. Op de achterkant van dat schilderij staat ‘Oves Inobsequentes’ geschreven.

De kunstbeweging voert het begrip autonomie zo ver door dat het daarmee altijd een fascistisch karakter heeft gehad. Gedurende de oorlogsjaren was Oves Inobsequentes dan ook de enige kunstbeweging die door het Duitse regime niet verboden was. Na de oorlog zou de beweging in Nederland echter wel verboden worden, maar bleef toch ondergronds bestaan.

Het huidige politieke en maatschappelijke klimaat in Nederland en daarbuiten biedt de leden van kunstbeweging Oves Inobsequentes eindelijk weer alle ruimte om hun visie tot uiting te brengen. Sinds 2014 exposeert de beweging bijvoorbeeld gewoon weer in het openbaar. Oves Inobsequentes heeft ook een eigen website.