over mij

e-mail: nelle@nelleboer.nl

 

© Peter Rothengatter

 

Als autonoom, ongesubsidieerd beeldend kunstenaar ben ik volledig onafhankelijk. In de praktijk resulteert dit in kunstprojecten rond één of meerdere alter ego’s. Deze fictieve personages maken onderdeel uit van een verhaal dat meestal ontstaat uit maatschappelijke ontwikkelingen, maar soms ook uit mijn persoonlijke leven of (kunst)historische gebeurtenissen. Over het algemeen probeer ik hiermee een zo groot mogelijk publiek te bereiken, waarbij ik niet vertel dat het fictie betreft. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is het verhaal te verspreiden via de media, want als de eerste redactie erover publiceert volgt er vaak een kettingreactie.
 

Naast deze kunstprojecten maak ik ook vrij werk en schrijf ik veel over kunst, waarbij artistieke vrijheid mijn hoofdonderwerp is. Hierbij ga ik uit van het principe dat over ieder denkbaar onderwerp kunst gemaakt mag worden en dat iedereen die zichzelf kunstenaar noemt hieraan mag bijdragen. Als gevolg daarvan ben ik fel gekant tegen mensen die actief proberen kunstenaars het werk onmogelijk te maken, of op welke manier ook kunst proberen te censureren. Verder schrijf ik over de kunstwereld en de overheid, waarvan vooral de laatste een enorme invloed uitoefent op het beeld dat de doorsnee Nederlander heeft van kunst. Waarbij ik als uitgangspunt heb dat kunstenaars de enigen zijn die dat beeld kunnen bijstellen.

 
 

“In order to make my life and therefore my art more exciting I often imagine being someone else.”

read more on Aesthetic Investigations (PDF download)

 

“Beeldend kunstenaar Nelle Boer wist afgelopen zomer de opiniepagina’s van alle grote kranten te halen en groeide uit tot een veelgevraagde stem in het publieke debat. Als de Marokkaanse politicoloog Nizar Mourabit, welteverstaan.”

lees hier het interview door Karel Smouter op De Correspondent

— en lees hier de 56 artikelen die over dit kunstproject verschenen in kranten en tijdschriften

“Hier in Boers atelier, omringd door werken van zijn hand, boeken en authenticiteitscertificaten is het me niet meer duidelijk wie ik voor me heb.”

lees hier het interview door Famke van Montfoort op De Optimist

“Hij bracht de kunstwereld in verwarring met een naakt van Eva Braun. Met een film over God blijft Nelle Boer nu dichter bij zichzelf.” 

lees hier het interview door Marion Groenewoud in De Stentor

_

 

_