Artikelen

gepubliceerd in de media

2017

Beste collega-kunstenaar,

Er wordt de laatste maanden nogal veel rottigheid over jou en mij beweerd in een zekere krant. Dat is begonnen met het artikel over de toen alleen nog beschuldigde, inmiddels verdachte, maar nog steeds niet voor de rechter verschenen kunstenaar. In dat artikel en alles wat er daarna in die krant verschenen is hierover wordt gesuggereerd dat jij en ik mishandeling en verkrachting tolereren. Dat klopt niet. Het is een valse beschuldiging, alleen al omdat de meesten van ons de kunstenaar in kwestie nooit ontmoet hebben, of zelfs maar kenden van naam.

In die krant wordt geïnsinueerd dat het probleem zoveel groter is dan dit ene geval, dat de complete kunstwereld tot op het bot verrot is. Dat de zaken die zijn voorgevallen rond deze ene kunstenaar iets zeggen over ons allemaal, dus ook over jou en mij. Dat het een cultuur is, die jij en ik in stand houden. Ik vind dat een beschuldiging die zo ver gaat wel aangetoond moet worden. En ja, er is sindsdien geen tweede voorbeeld naar voren gekomen van een dergelijk geval in de beeldende kunst.

Kijk, zelfs als jij dingen hebt zien gebeuren die niet door de beugel kunnen, kan ik niet bepalen of jij ook daadwerkelijk in de positie was om iets te doen. Of jij bijvoorbeeld dan zelf niet slachtoffer zou zijn geworden van onrecht, als je tot actie over was gegaan. Nog steeds niet goed te praten misschien, maar ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn met oordelen over elkaar. Dat een ander iets had moeten doen is altijd makkelijk gezegd, als je er zelf niet bij was. Ik veroordeel jou in elk geval niet, omdat ik weet hoe kunstenaars helaas nog al te vaak speelbal zijn van politiek, media en kunstwereld. Dat de meesten van ons afhankelijk zijn van recensenten en galeriehouders, waar wij maar moeilijk tegen op kunnen staan zonder in ongenade te vallen bij diegenen. Zo is kritiek op wat de krant beweert bijvoorbeeld voor sommigen al genoeg reden om jou en mij weg te zetten als onderdeel van het probleem. En kun je het dan natuurlijk wel schudden als het gaat om een recensie.

Laat ik het zo zeggen, waarde collega: waar die krant jou allemaal van beschuldigt geloof ik niet. Niemand die deze krant nauwkeurig leest gelooft dat, behalve de krant zelf en een paar kunsttijdschriften die te bang zijn om hier ook maar één kritische vraag bij te plaatsen. Sterker nog, niemand buiten de kunsten interesseert dit allemaal ook maar één fuck. En ik neem jou dus ook niets kwalijk. Je zou het eigenlijk zelfs, voor zover ik daar iets over mag zeggen, van niemand moeten aannemen dat jij medeplichtig zou zijn aan mishandeling en verkrachting, als dat nergens op gebaseerd is. Dat jij zou bijdragen aan een toxisch klimaat, puur en alleen omdat je kunstenaar bent. Het is totale onzin, bedoeld om onze integriteit in twijfel te trekken en om ons te kleineren.

Onlangs las ik nog een opmerking hierover van een journalist dat echte verandering van onderop moet komen. Belachelijk natuurlijk, want dan had de krant natuurlijk nooit het artikel moeten publiceren, maar de aangeefsters zelf naar buiten moeten laten komen met hun beschuldigingen. Dan hadden journalisten zich er helemaal niet mee moeten bemoeien. In plaats daarvan heeft die krant de ‘discussie’ van begin af aan aangestuurd, zonder enig tegengeluid te benoemen. Maar let goed op, hier zit alvast een nieuwe beschuldiging in verborgen. Want als er nu niets verandert is dat toch weer onze schuld. Dan hebben wij het alsnog weer gedaan. Niet de mensen die hierop moeten toezien en daar ook voor betaald krijgen. Meer dan jij en ik ooit voor ons werk betaald zullen krijgen.

Ach, laat ze maar lullen. Jij en ik weten wat ons te doen staat: kunst maken. Ik waardeer jou omdat je ondanks alles wat er over je gezegd wordt hier gewoon mee doorgaat. Daarin zit je kracht, waar mensen die over ons schrijven alleen maar jaloers op kunnen zijn. Sterker nog, zonder jou en mij betekenen zij helemaal niets.

Liefs,
Nelle