Dr. Thomas Delano Sawyer (Birchwood, Wisconsin / 18 maart 1962) is een Amerikaans technisch ingenieur en uitvinder van de Domestic Explosive Device (D.E.D.). Een bom speciaal ontwikkeld voor huishoudelijk gebruik. Sawyer is als hoogleraar verbonden aan de Brett University, Saxeville (WI).

Filosofie

Volgens Sawyer wordt het gevaar van bommen teniet gedaan als iedereen er één heeft. In plaats dat slechts een klein deel van de mensheid bommen bezit en daarmee de rest bedreigen kan, beschikt in de ideale wereld van Sawyer tenminste ieder huishouden over een eigen bom. Dit principe noemde hij in zijn dissertatie “Humanoid Bombs” uit 1983 ‘downplay by overloaddat daarmee behalve onder vakgenoten ook in de Westerse geweldsfilosofie een begrip werd.

 

 
Onderzoek

Sawyer startte zijn onderzoek naar de potenties van een huisbom begin jaren ’80. Tot die tijd was hij als technisch ingenieur werkzaam voor de Amerikaanse overheid en betrokken bij de ontwikkeling van verschillende reguliere bomtypes als de Mk-61 en de W-62.

Ondanks de in wetenschappelijke artikelen geuite scepsis van collegae kon Sawyer begin jaren negentig al een eerste functionerend prototype presenteren. De D.E.D., oftewel de Domestic Explosive Device – Type 44.1.

De Domestic Explosive Device – Type 44.1 is een autonome bom, niet te verwarren met een geleide bom. Het type hoeft niet handmatig bediend of door een gecomputeriseerd systeem geactiveerd te worden. De bom kan uit zichzelf bewegen en zelf beslissen wanneer het ontploft.

Dit is mogelijk doordat de 44.1 niet alleen uit metaal bestaat, zoals de huid en het ontstekingsmechanisme, maar ook uit vleselijk materiaal. Uit organen, een bloedsomloop en een zelfstandig functionerend brein.

 
Wetenschappelijk onderzoek

In 1993 voltooiden Sawyer en zijn team een reeks succesvolle tests met het type 44.1 op de Patch Barracks. Een Amerikaanse legerbasis in het Duitse Stuttgart.

Uit de tests bleek onder meer dat het mogelijk was de 44.1 zo af te richten dat de bom bevelen van de eigenaar opvolgt.

Kritiek van collegae

Critici als de befaamde bomexpert en hoogleraar Dr. Ellen Hamilton kwalificeren Sawyer als te idealistisch en naïef. In het wetenschappelijke artikel “Dormant and latent perils of the D.E.D.” (1996), waarschuwt Hamilton dat wanneer ieder mens een bom tot zijn of haar beschikking heeft de kans groter wordt dat iemand er misbruik van maakt.

 

 .
Boek: de toekomst van de bom

Sawyer weerlegt deze kritiek van Hamilton en consorten met het simpele feit dat het misbruik maken van bommen voordat de D.E.D. ontworpen werd ook al plaatsvond.

“Ook heeft tot nog toe geen enkel wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat een groter aantal bombezitters automatisch leidt tot het vaker misbruik maken van bommen.”

Aldus Sawyer in zijn boek The future of bomb making: domestic use (1998).

 

 

 

Lees hier een interview met Sawyers over COVID-19.