Conrad Boy

de eerste Nieuw-Figuratieve schilder

levensloop

 

1939      Conrad Boy wordt op 14 maart in Brooklyn, New York als Conrat Bicht geboren. Zijn vader, de Zwitserse immigrant Oskar Bicht, werkt als bankklerk en is een ontwikkeld en streng man. Zijn moeder, Gertrude, is typiste en van oorsprong Duits.

1943      Door de grote vraag naar arbeidskrachten, vanwege de op handen zijnde oorlog met Duitsland, wordt de vader van Boy aangesteld als medewerker bij het Floyd Bennett Field, een vliegbasis van de luchtmacht in New York. Hij overlijdt later dat jaar bij een ongeval met een defecte machine.

tekst loopt door onder de afbeelding

Portrait of Mom, 1948

1946      Boy blijkt een ziekelijk kind en brengt zijn tijd door hevige astma- en epilepsieaanvallen veelal binnenshuis door en gaat weinig naar school. Op aansporen van zijn moeder begint hij met tekenen en schilderen en blijkt dan al een groot talent.

1950     De New Yorker publiceert een van zijn pentekeningen. Boy krijgt daarop verschillende aanbideingen van galeriehouders en uitgevers. Zijn moeder vindt hem daarvoor nog te jong en slaat alle aanbiedingen af.

1954      Op vijftienjarige leeftijd wordt Boy toegelaten tot de afdeling Beeldende Kunst van de New York University. Bij een uitwisselingsprogramma met de Bradford School of Arts, Londen, ontmoet hij David Hockney. Eind van dat jaar wordt Boy geschorst vanwege zijn controversiële werk ‘Abe’

tekst loopt door onder de afbeelding

Abe, 1954

1956      Na een kort ziekbed overlijdt de moeder. Tijdens een bezoek aan David Hockney in Londen ontmoet hij galerie-houder John Kasmin, die voorgoed zal optreden als zijn kunstdealer.

tekst loopt door onder de afbeelding

Hockney en Boy in 1960

1957      Eerste grote solo-expositie in de Marlborough Fine Art Gallery in New York, en krijgt daarop zeer positieve kritieken. Ook  ontmoet hij Hedda Gobler, een beeldhouwster.

1958     Op 28 juni trouwt Boy met Hedda Gobler. Tweede reis naar Londen.

1960     Geboorte van zoon David, genoemd naar zijn peetvader David Hockney.

1961      Duo-tentoonstelling van Hockney en Boy in Kasmin’s galerie in Londen.

1963      Het gezin Boy verhuist naar Los Angeles.

1964      Boy ontvangt de Carnegie Institute Award in Pittsburgh.

tekst loopt door onder de afbeelding

Come along, 1955

1967      Groepstentoonstelling met David Hockney en Phillip Guston in het Guggenheim Museum te New York.

1968     Een gruwelijk auto-ongeluk maakt een einde aan het leven van Hedda en zoon David. Boy’s beide benen moeten worden afgezet en hij verblijft korte tijd in de Amputee Clinic van het General Hospital in Los Angeles, waar dan de eerste Vietnamslachtoffers binnenkomen.  Boy besluit hen te tekenen en schilderen en maakt het werk Frank.

tekst loopt door onder de afbeelding

Foto’s van het ongeluk, LA Times / 1968

tekst loopt door onder de afbeelding

Frank, 1970

1970      Mede door het verlies van zijn vrouw en kind en zijn eigen zwakke gezondheid pleegt Boy op 17 september zelfmoord, vrienden en bekenden reageren geschokt.

tekst loopt door onder de afbeelding

Conrad Boy en zus Lydia Loydd-Bicht, 1960

1971       Overzichtstentoonstelling in het Museum of Modern Art te New York, David Hockney opent de expositie.